Finn fem feil

Vi var inne på Name It for å kjøpe pysj og body til Lillefrøken. Jeg begynner å bli (litt for) vant med at verden er rosa og blå når det handler om barn og Name It er ikke noe unntak. Og, i tilfelle fargene i seg selv ikke skaper tydelige nok kjønnsroller, kan vi jo spe på med litt tekst:

Name It 2

Dette er ikke bare litt søt tekst.
Dette er ikke greit «fordi ungene ikke kan lese» for det er ikke bare dem meldingen sendes til.

Name It burde holde seg for god til å bidra med indoktrinering fra tidlig alder. Nei. Vi kjøpte ingen body her. Vi fant en annen butikk. En som ikke insinuerer at det man skal ha penis for å komme seg opp og frem her i verden.

EDIT: Kommentarfeltet er midlertidig stengt grunnet mangel på kapasitet.  Diskusjoner, hatkommentarer, andre kommentarer, forslag om at media skriver om feile ting, o.l må gjerne tas på kommentarfeltet til mediene dere lenket dere hit fra.

38 tanker om “Finn fem feil

 1. Chris

  Men her biter jo feministen seg selv litt i halen, eller hur? Vi kjøpte den blå til ei jente uten å tenke noe videre over der.

 2. Iselinn

  Det er jo like påfallende at i mange butikker er 80% av klærne nusselige jenteklær! Som guttemamma er det frustrerende. Eller et eksempel opp samme gate du skriver om: siklesmekken vi fikk (fra Name it) i gave der står det «pappas fotballhåp». Unnskyld meg, men her i familien er mamma like fotballgal som pappa!! Skjønner vi kanskje er i mindretall, men likevel! Er lei stereotypene, skulle gjerne hatt en blå body med «hjerteknuser» på, så kunne nabojenta fått en rosa adm. dir:)

  1. ingrid blømacher

   Enig her. Hver gang jeg er ute og leter etter klær til lillemann, så finner jeg 80% søte kjoler, bodyer osv som er tydelig jenteklær. Eneste butikken som sånn halvveis er likestilt er HM faktisk. På salget på Kappahl nå, hadde de en hel vegg med babyklær som var på salg. Av de klærne var det en jakke og en body som var til gutt, resten var til jenter.

 3. Tilbaketråkk: Åpent brev til «Name It | «Lørdagsbloggen

 4. Ine

  Aaargh, det der er jo faktisk til å bli skikkelig sinna av. Hvem er disse menneskene som sitter og pønsker ut slik «vittig» design? Og hvorfor kjøper folk det? Aaargh!

 5. Kjetil Vold Archer

  Stod det noe sted der at den med adm. dir. er til gutter og den andre til jenter? Hvis ikke så er det kanskje dine egne fordommer du møter?

   1. Ingrid

    Du kan jo prøve å putte en guttebaby i den rosa bodyen og se hvor mange som sier «å for en søt liten gutt»….

 6. Knut Jørgen Mørk

  Litt morro at hun selv tydeligvis mener det er en selvfølge at den rosa er til jenter og den blå til gutter
  Kunne heller fokusert på hvordan mennesker oppfatter fargekoder mot sinnsstemninger og at tekst mot farge er valgt ut fra det.
  Kjønsrollene er vel ikke sterkere enn hva man legger i det selv, eller hva eventuelle genetiske forskjeller skulle ha å si…
  Mennemenmen…

  Det ER slik i dag fordi slike som hun velger å speile farge mot kjønn, forran personlighet. I seg selv en diskriminerende praksis.
  Det står ikke gutt/jente på det plaggene og intet annet enn foreldete holdninger forteller noen om at de er relatert til kjønn. Samme holdningene som sier at det er dårligere å være en hjerteknuser enn en Adm Dir.

  Utover dette kan man jo ikke se bort fra at det finnes genetiske forskjeller som gjør at jenter og gutter vil senere foretrekke den ene eller den andre fargen. Og om så, bør nå det også være helt greit. Tvangsnøytralitet blir jo en ekstrem andreveien..

 7. Sinnadamen Innleggsforfatter

  Karen Marie: det er kjempeok. 🙂 Takk for det.

  Kan ellers opplyse om at jeg gjerne kler barnet mitt i både blått og rosa. Grønt, gult, oransje, rødt og sort også for den saks skyld. Det endrer ikke den egentlige problemstillingen, det gjør egentlig bare at jeg (og hun) får spørsmål om hvorfor jeg har gutteklær på en liten prinsesse. Jepp. Det skjer.

  Takker også for kommentarer. Som dere ser er jeg ikke vant med å ha lesere så jeg er noe treig i responsen.

 8. Marita

  Hei,
  Jeg forsøker å komme i kontakt med deg. Jeg har tidligere skrevet om prinsesseegg og sjørøveregg og synes dette er et grelt eksempel. Fint om du tar kontakt på tlf. 90 18 06 06, så ringer jeg deg tilbake. 🙂

 9. superpapsen

  Som far til en jente og en kommende så støtter jeg deg helhjertet. At min datter skal måtte ta til takke med teksten «hjerteknuser» mens alle gutta skal få sprade rundt med «adm. dir» kan du bare glemme. Her hjemme står det allerede «sjef» bakpå triptrap-stolen for lengst!

  1. Knut Jørgen Mørk

   Kan ikke dattra de ha på seg en mørkeblå skjorte, eller er dette bare forbeholdt gutter?

 10. Marie

  For dere som lurer på hvorfor ikke blå til ei jente: baby gutter og jenter er veldi like utseende messig. I de fleste tilfeller kan man ikke se på ansiktet hvilket kjønn det er. Derfor velger mange å kle jenter i rosa og gutter i blått. Og såklart blir ikke mødre som velger å kle jenten sin i blått fornærmet hvis noen kaller baby`n for en gutt…. Men for å slippe unna «feil» slenger man på en rosa smekke eller lignene. For rosa kan man jo ikke ha på en gutt 😉 Lurer på om dette spørsmålet hadde kommet hvis det var en gutt 😛

 11. Sol

  Sendte mail til folkene på Name it. Fikk svar at «ops, det var ikke med meningen»…mm..jadda….

  Det er jo selvfølgelig ikke nødvendig å kjøpe dette, men det er jo helt tragisk at det fortsettes å spilles på. Det værste er at de fleste kvinner ikke forstår problemet, fordi de synes det er «søtt» og «ufarlig».

  De som reagerer blir dermed sett på som vanskelige. Og for guds skyld. Hvis du er kvinne, IKKE vær vanskelig. Eller sinna.

  tommel opp for engasjement. Så lei av passivitet.

 12. Kent

  Dette er jo hinsides all fornuft! Det er jo personer som deg kjære blogger som skaper disse stereotypene, når du selv insinuerer at blå er guttefarge og rosa pikefarve. Kan ikke jentebarnet ditt ha blått på seg, eller er det for maskulint? Jeg håper du kan gi et svar, jeg syns det du kommer med her er helt uforståelig.

 13. Runi

  Greit at jenter fint kan ha blå body med adm dir, men vil noen kle opp sin lille gutt i en rosa body med hjerteknuser?

 14. Oppgitt

  Dette er jo faktisk litt morsomt, at en kleskjede faktisk lager kule klær til småbarn. Det virker som om du har et problem med å «overtolke» dette. Hvor er din humoristiske sans?

  Ironi incoming(Bare slik at du forstår det… Vil ikke at denne teksten skal tolkes feil):
  Kanskje alle babyer burde ha bodyer, vogner og barnerom som er grå? Så slipper vi maset om tydelige kjønnsroller?

 15. Nina

  Du tar opp eit meget aktuelt tema, som også interesserer meg som psykolog. For ikkje så lenge sidan såg eg dokumentarer miss representation (trailer: http://www.youtube.com/watch?v=8ap2xnMcvpw) som berørte min urettferdighetssans til dei grader. Det er fascinerende kor mykje berre språket påvirker ulike roller vi tar, og korleis underliggende negative holdninger blir hengande ved uansett kor mykje man snakker om likestilling. Vi burde idag ha komme lenger enn dette, men det ser ut som vi fortsatt har en god vei å gå. Anbefaler forøvrig boka half the sky, for å få litt optimisme inn i det heile (så gir man ikkje opp).

  Takk for at du delte dette innlegget, det er viktig at folk seier kva dei tenker:)

 16. Mikael

  Markedet produserer i stor grad det vi som forbrukere vil kjøpe. Vil vi ikke kjøpe det, så tjener de ikke penger. Og som noen andre her også har kommentert, hvorfor ta det for gitt at den rosa er til jenter. Det er du som velger hva du vil kle barnet ditt i. Om du vil ha den blå eller rosa til jenta eller gutten din, det er helt opp til deg. Selv om det hadde stått at det var til en gutt, så kan faktisk en jente gå med det.
  Jeg skjønner at man ønsker å bryte ned noen kjønsstereotypier, men det arbeide begynner i stor grad hos deg selv. Selv om det er tilgjengelig, så behøver du ikke å kjøpe det.

 17. Christian Antonsen

  Sitat fra E24
  «insinuerer at man skal ha penis for å komme seg opp og frem her i verden, skrev Rigmor Haga på sin blogg»

  Dette utsagnet faller jo på sin egen urimelighet, det er klart den lille hjerteknuser’n kan komme seg opp her i verden, det er jo bare å sette seg på fanget til herr Adm.dir! 🙂

 18. Camilla

  Hva i all verden er dette å klage på? Hvis man ikke liker de bodyene, så drit i og kjøp de. Enkelt og greit. Jeg synes de både er morsomme og søte:) Og det er KUN foreldre som skaper disse kjønnsrollene. Det er DERES/VÅRES ansvar og lære våre egne barn dette. Hva andre velger å gjøre, må vel være opp til de.. Jeg jober selv i en butikk som selger barneklær, ikke Name-It. Og jeg ser daglig gutter som går i «jenteavdelingen», og jenter som går i «gutteavdelingen». Det kommer helt an på hva slags farger og klær de er ute etter den dagen. De foreldrene som tillater dette sier klart og tydelig ifra at det ikke er noe som heter «gutteklær» og «jenteklær», men at man kan gå i det man føler for. Det skaper mer personlighet og selvsikkerhet enn de foreldrene som sier «åh, nei, du kan ikke gå i rosa. det er jentefarge» til sønnen sin. Jeg har til og med hatt gutter som går ut av butikken i prinsessekjoler, og jenter som går ut av butikken i spidermandrakt. Så her er det vel kun foreldrene sitt ansvar om hvordan man velger å oppdra barna sine i forhold til kjønnsroller.. Ærlig talt, er det rart det er krig i verden? Når noe stakkars bodyer får et eget blogginnlegg. Det viser mye om hva slags forhold dine barn får til kjønnsrollene..

 19. Hansthomasoddsen

  Som en god venn av meg, og komiker, sier om dette, «får folk tynnere hud nå, er det fare for at organene faller ut av kroppen».
  Dette må vel være tidenes klassiker på et I-landsproblem? Hva er en brann i Lærdal, krig og sultkatastrofer opp mot dette?!?!? Noen må gå!!!

 20. Nadiana

  Så ville min andre datter blitt adm. Dir uansett for hennes farve har alltid vært blå. Det er ganske pain å finne baby klær til jente i blå.
  Men nå 3 år senere er hun også en tøffing. kan fint gå i balettdrakt, men leker like fullt at hun er en ninja.
  Kan stå på lekeland og kommandere og gi ordre til gutter hun aldri har møtt på både, 5, 8 og 10 år.

 21. Ronja Gujord - Livet med Cirkus Zorba

  Sorry meg, men denne saken er rett og slett latterlig! Å lage så stort spetakkel av en så liten og uproblematisk ting beviser hvor fantastisk godt vi har det i dette landet. Tviler på at det blir noe salg av å selge klær med «Adm. dir» til jenter og «hjerteknuser» til gutter. Det handler ikke om å trakassere kvinner, men å følge opp og imøtekommet det folk vil ha og det de bruker penger på.
  Og dere som syns dette er så utrolig forferdelig – hvorfor starter dere ikke opp selv og snur om på trenden? Regner med salget i såfall booster i været med «prinsesse-trykk» på gutteklær og motorsykler på jenteklær. Jepp, det er akkurat det markedet vil ha!

 22. Mann

  Tror kanskje du har tolka denne litt feil. «Adm. dir.» spiller vel på at babyen er en slags administrerende direktør i foreldrenes liv. Det er jo bare morsomt, og den kan bukes både av gutter og jenter. Den maskuline fargen understreker bare poenget.

 23. Ola Nordmann

  Er det mulig og bli sint over noe så dumt? Kan dere ikke bruke kreftene deres på noe annet?
  Dere vet jo at det svake kjønn aldri vil styre verden, takk!
  Vi menn tjener mest og bestemmer, slik er det bare, takk!

  Tusen takk 🙂

 24. En-av-hver

  Jeg syntes nå dette er litt festlig jeg da, at teksten på en body til barn under 2 år tenkes å være deres fremtidige karriere. Hva med å se det den veien at de små faktisk styrer hjemmet, og er husets adm.dir? Det var sånn jeg tolket bodyen helt til alt oppstyret kom.

  Og at små jenter er hjerteknusere vet vel alle? Like fullt er gutter det, og teksten kunne sikkert vært printet på begge bodyer. Men helt alvorlig talt, dette har da INGENTING med kjønnsdiskriminering å gjøre! snakk om å lage trøbbel av ingenting. JEg blir oppgitt jeg.

  Dessuten… Hvis du vil frem til at butikkene deler inn i «blå» og «rosa» avdeling; ikke bruk et illustrasjonsbilde hvor de to bodyene henger rett ved siden av hverandre på veggen 😉

  Slutt nå for alld el å være så overhysteriske! Gutter er gutter og jenter er jenter. Fortsetter dette styret ender vel evolusjonen opp med å sette både penis og vagina på mennesker….

Det er stengt for kommentarer.